Non-fungible tokens, oftewel NFT’s, waren begin dit jaar booming business, met ruim 2,5 miljard dollar aan verkopen in de eerste zes maanden.

De markt is nieuw en onstuimig; het grote publiek heeft NFT’s nog niet ontdekt.

Deze vijf dingen moeten er volgens experts gebeuren voordat cryptokunst mainstream kan gaan.

NFT’s, de eerder dit jaar zo gehypete digitale verzamelobjecten, zitten weer in de lift na een schijnbare neergaande spiraal. In het eerste halfjaar van 2021 was de markt voor cryptokunst goed voor een verkoopvolume van 2,5 miljard dollar.

Niet alleen kleine beleggers en kunsthandelaren zagen brood in deze nieuwe markt. Ook beroemdheden, van Katy Perry tot rapper Jay-Z, en grote merken als Amerikaanse basketbalorganisatie NBA en modehuis Louis Vuitton doken in de wereld van NFT’s.

Hoewel de markt voor NFT’s de afgelopen maanden astronomisch groeide, staat deze industrie voor digitale verzamelobjecten nog in de kinderschoenen. Het zal nog wel even duren voordat cryptokunst mainstream wordt, denkt oprichter van blockchainfirma CurrencyWorks, Cameron Chell.

“Verzamelen maakt deel uit van de menselijke geest”, zegt Chell. “Met de opkomst van blockchain en NFT’s om digitale objecten te maken die echt schaars zijn, kan het verzamelen pas goed beginnen.”

Deze vorm van cryptokunst is gebaseerd op dezelfde blockchaintechnologie als bijvoorbeeld bitcoin. Elke NFT is uniek, niet te vermenigvuldigen en kan alleen in zijn geheel worden overgedragen.

Ondanks een goed jaar voor NFT's is de markt nog jong en onstuimig. Dit zijn vijf dingen die volgens experts moeten gebeuren om de tokens mainstream te laten gaan.

1. Authenticiteit

Ondanks dat NFT's bijna onmogelijk zijn om aan te passen, laat staan vervalsen, bestaan er momenteel een beperkt aantal tools om de authenticiteit van NFT's te bepalen, zegt COO van NFT-marktplaats Pastel, Anthony Georgiades.

Pastel onderzoekt de authenticiteit van NFT's voor het eigen handelsplatform, maar ook concurrenten. Zeker in het wilde westen van de cryptomarkt zijn verregaande garanties over authenticiteit broodnodig.

2. Schaalbaarheid

Het merendeel van de bestaande NFT's is gebouwd op de Ethereum-blockchain. Dit is een zogeheten layer 1-netwerk.

Voor tokens die een grotere transactiesnelheid en innovatieve functionaliteiten nodig hebben, is het handig om een tweede laag daarbovenop te bouwen: een layer 2-netwerk. Die stap kan de schaalbaarheid vergroten.

Bij NFT's ontbreekt het hier in veel gevallen nog aan, aldus Georgiades. En dat is een beperkende factor in de grootschalige adoptie van NFT's.

3. Interoperabiliteit

Ook al zitten de meeste NFT's momenteel op de Ethereum-blockchain, ze kunnen ook gebouwd worden op andere platforms als Binance Smart Chain en Flow. Dat kan een probleem vormen voor NFT's, denkt Hugo McDonough, oprichter van NFT-veilingplatform Cryptograph.

Als NFT's gebruikmaken van verschillende technologische standaarden die niet met elkaar kunnen 'praten', bemoeilijkt dat de schaalbaarheid, veiligheid en dus ook de handel. Daarom is Cryptograph betrokken bij het Polkadot-netwerk, dat een schakel wil zijn tussen verschillende blockchains.

4. Opslag

NFT's kopen is makkelijk. Ze opslaan is een heel andere zaak. Doorgaans slaan consumenten de cryptokunst op in de cloud, zoals die van Google of Amazon. Maar dat brengt onnodig veel risico's met zich mee, zegt Georgiades. Deze diensten kunnen verdwijnen, veranderen of offline gaan zonder dat je daar als consument wat over te zeggen hebt.

Er is dan ook een zogeheten IFPS, een peer-to-peer opslagsystem, nodig dat aan de behoeftes kan voldoen van NFT-verzamelaars. Deze systemen zijn in opkomst, zegt Georgiades, maar zijn op dit moment technologisch te ontoegankelijk voor een groter publiek.

5. Toegankelijkheid

Hoewel steeds meer investeerders interesse tonen in NFT's, is de drempel om actief te handelen nog groot, merkt McDonough. Volgens hem is de komst van een secundaire marktplaats, waar alle valuta's geaccepteerd worden en NFT's van alle platforms beschikbaar zijn, nodig om die drempel te verlagen.

[activecampaign form=28]

Meer crypto? Lees dan eens deze artikelen: